2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Apie ką šiandien kalbėsime?



Viena mergina pasiūlė kalbėti apie Pavasario madas, bet apie tai nerašysiu, nes esu parašiusi straipsnį apie pagrindines pavasario tendencijas. Kita mergina pasiūlė šiandienos temą  'Macarons'. Malonaus skaitymo. :)

Nesuklyskite. Kad ir kaip panašiai į makaronus skambėtų pavadinimas Macarons, žinokite, kad tai skirtingi dalykai. Vienintelė jų bendra savybė viena- tai valgomi skanėstai. 
Macarons- tai morenginiai saldėsiai. Truputį panašūs į zefyrus, bet žymiai gardesni, tikras Prancūzijos konditerių pasididžiavimas. 

Manoma, kad šie putėsiai atsirado dar Viduramžių laikais ir buvo patys mėgstamiausi Marijos Antuanetės saldumynai! Kitur teigiama, kad 1900 metais Prancūzų kavinė Ladurée du paprastus morengus pertepti kremu. Kas tiesa, o kas melas spręskite patys.


Nors šis saldumynas yra sukurtas Prancūzijoje, jis paplitęs visame pasaulyje ypač Amerikoje. Tačiau, kad ir kaip bebūtų keista rasti kavinę su šiais gardumynais yra sudėtinga, o už vieną Macaroną kartais tenka pakloti, net $4.50. 




Lietuvoje jų rasti tikrai sunku, tačiau kas neieško tas ir neranda. Tačiau Lietuvoje manau lengviausia būtų Macarons pasidaryti pačioms, todėl jums įkelsiu receptą kaip pasidaryti šį Pracūzišką gardėsį. 


Macarons:



11o gr. baltymų (apie 3 vidutinio dydžio baltymai)
100 gr. migdolų miltų (aš susimaliau migdolų plokšteles)
190 gr. cukraus pudros
20 gr. cukraus
mažas žiupsnelis druskos



Kremas:



100 gr. juodojo šokolado
4 a.š. mėtinio sirupo
1 v.š. sviesto



Vietoj migdolų miltų naudojau maltas migdolų plokšteles. Taigi, blenderyje susimalame iki miltų konsistencijos migdolų plokšteles (bet bus ne miltų konsistencija, o lipnoka masė). Sudedame į maltus migdolus cukraus pudrą ir dar kartą viską permalame blenderiu, kad abu produktai gerai susimaišytų - dabar jau turėtume gauti birią masę. Persijojame per sietelį, kad neliktų migdolų gabaliukų.



Baltymus reikia naudoti 24 val. pastovėjusius kambario temperatūroje. Beriame į baltymus druską, mikseriu paplakame, kol suputos. Tuomet po šaukštą beriame cukrų ir plakame, kol nebelieka cukraus kristalų, tik tuomet beriame kitą šaukštą. Baltymus reikia išplakti labai standžiai, jų paviršius turi būti blizgantis, apvertus dubenį jie neturi iškristi ar keisti savo formos ar slysti sienele.



Beriame į baltymus turimą birų mišinį ir maišome "keldami" tešlą nuo dugno ir "uždengdami" ja viršų. Idealiausiai tam tinka plokščia mentelė. Maišyti reikia kuo trumpiau! Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad šaukšteliu jos uždėjus ant lėkštutės tešla labai lėtai slystų į šonus ir būsimo pyragaičio viršus taptų lygus, be kauburėlių. Jei konsistencija dar nėra tokia - pamaišome tešlą. Maišant ji skystėja. Bet vėlgi -labai svarbu tešlos nepermaišyti (!!!), nes išspausti Macarons'ai paprasčiausiai išskys į "blynus". Ant kepimo popieriaus nusipiešiame apie 3 cm. skersmens apskritimus. Tešlą dedame į konditerinį maišelį ir be jokio angalio ant nusipieštų apskritimų spaudžiame pyragaičius. Paliekame juos 60 min. kambario temperatūroje apdžiūtų. Tai labai svarbu, nes teigiama, kad nuo jų džiūvimo laiko priklauso "sijonėlių" formavimasis. Nežinau, kiek tame tiesos, bet palaikius nurodytą laiką šį kartą išties kepant pradėjo formuotis vadinami "sijonėliai".



Kepame iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 14 min. Tačiau reikia atsižvelgti į savo orkaitės ypatumus. Mano antra pyragaičių skarda tokioje temperatūroje labai greitai perkepė (parudavo). Kitą kartą mažinčiau temperatūrą. Iškeptus visiškai atvėsiname!



Kremas. Šokoladą ištirpiname su sviestu, supilame sirupą. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti taip, kol kremas nebėgs iš suklijuotų pyragaičių. Galite suklijuti paprasčiausia Nutela, kitais šokoladais, maskarponės kremu ir kt.

 

Ar esate valgiusios Macarons? Patiko?
Berta

1 komentaras:

Unknown rašė...

Kaip girdėjau, Vilniaus IKI jau pardavinėja juos :) Ir tikrai juos sukūrė Marija Antuanetė. Beje, per Gossip Girl tikrai dažnai tenka pavarvinti sailę :P

http://29.media.tumblr.com/tumblr_led287xsv31qzfz9eo1_500.jpg

http://s3.favim.com/orig/40/blair-leighton-meester-macaroons-marie-antoinette-paris-Favim.com-331543.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_OAh4Xl94vrU/TDN_YJZm_PI/AAAAAAAAVEE/YM1XJIUM0eI/s400/gossip+girl+paris.jpg