2012 m. kovo 19 d., pirmadienis

Savaitė prie patyčias

Kovo 19-25 dienomis paskelbtas renginys 'Savaitė be patyčių'. Nežinau ar jūsų mokykla jame dalyvauja ar ne, bet manoji taip. Šiandien išdalino kažkokias geltonas apyrankes su užrašu 'Aš nesityčioju', na, bet kadangi pas mumis klasėje yra labai orginalių žmogeliukų (tarp jų ir aš *pasigyriau*) tai sugalvojom nutrint tą dalį 'nesi' ir įrašyti 'tave'. Gavosi 'aš tave tyčioju' na gal nelabai lietuviškas sakinys, bet vis vien juk mes patys sau faini. Be to traukiamėm lapukus su klasės draugų vardais. Ką ištraukėme su juo turėsime elgtis gražiai. Ir gale savaitės apsikeisime dovanėlėmis. 
Na, bet pastebėjau, kad krypstu nuo temos. Pirmiausia kas tos patyčios? Siūlau jums pagalvoti ir atsakyti į šiuos keletą klausimų:

1. Ar pažįsti vaiką, kuriam nemiela eiti į mokyklą, nes klasės vaikai prieš jį susimokę ir nebendrauja su juo?

2. Ar esi turėjęs pravardę? (ta prasme ne draugiškai suteiktą pravardę pvz. mano- Marihuana, Mari, Citrina :D ir t.t.)

3. Ar iš tavęs šaiposi? (vėl gi nedraugiškai sako, kad esi stora, spuoguota ir t.t.)

4. Ar tave kaip nors negražiai vadina? (Pvz.: aš kaip susinervinu savo drauges vadinu daunėm ir kitais ne įtin puikiais žodžiais, bet tai nėra iš nepykantos).

5. Ar tave kada nors yra apkalbinėję kiti klasės vaikai? (Manau, kad apkalbėti yra nieko baisaus, juk visi tai vienai ar kitaip darome).

Jei bent į du klausimus atsakei teigiamai – vadinasi, tau jau yra tekę susidurti su patyčiomis ir tu gali įsivaizduoti, kas tai yra. Tai elgesys kai vieni vaikai ar paaugliai žemina kitus. 
Jaunuoliui iškęsti patyčias yra tikrai sunku. Patartina kreiptis į psichologą. Žinau, kad kartais iš kito vaiko pasijuokti yra smagu, tačiau pagalvokite kaip jaustumėtės atsidūrę į jo vietą. Manau nė ką geriau. 
Tačiau nemanykite, kad jei tavo draugas kartais tave negražiai pavadina yra tyčiojimasis. Tačiau jei šis žmogus tai daro dažnai ir prie kitų paauglių tai tyčiojimasis.
Tad norėčiau paprašyti jūsų, kad prieš tyčiojantis iš kito vaiko, pagalvokite, kad jis taip pat yra žmogus, turi jausmus ir visą kitą. 

Ar jūsų mokyklose vyks šis renginys? Ar tyčiojatės? 
Berta. :)

Komentarų nėra: